Stockholm / Sverige

Sveriges huvudstad grundades år 1187. Det är den folkrikaste staden i Norden. Folkmängden är cirka 2,2 miljoner i hela kommunen. Stockholm har en av världens örikaste skärgård med cirka 30.000 öar. Det är ett rikt kulturliv i Stockholm med ett av de största kulturinstituten i Sverige. Det finns tre världsarv  på UNESCOs världsarvslista och det är Drottningholms slott, Birka och Skogskyrkogården. Kollektivtrafiken är omfattande med pendeltåg, tunnelbana, lokaltåg, spårvagn, buss och skärgårdsbåtar. Utanför Stockholm ligger Sveriges största flygplats, Arlanda.
Stockholm har många sevärdheter, upplevelser, aktiviteter och gott om restauranger och caféer. Det  finns alltid något att göra.  Om du gillar museer så finns det  många att välja mellan. Bland annat Abbamuseet, nordiska museet, Nobelmuseet och så vidare. Ett måste i Stockholm, det är att besöka Skansen. Här finns det museum, djurpark, gamla hus, och att det är aktiviteter året runt.
Det finns också många andra sevärdheter som Stockholms slott, Stockholms stadshus och Drottningholms slott. Ett måste är också Gamla Stan, som har det mesta man kan tänka sig. Allt från gamla hus till shopping, restauranger och barer.
Var man än befinner sig i Stockholm så hittar man alltid ställen där man kan äta eller dricka. Då det är mycket vatten i och runt Stockholm så är det underbart att promenera runt och bara njuta på sommaren.

Sthlm_001a

Reseinformation

Från flygplatsen Arlanda tar man enklast buss eller tåg till centrum.
Till Stockholm tar man sig också enkelt med tåg från stora delar av Sverige.
Det går också bra att ta bilen men det är mycket dyrt att parkera i centrum.

Några sevärdheter

Gamla stan med Stockholms slott
Gamla stan med kullerstenar, gränder och gamla byggnader. Vandra bland mysiga caféer, restauranger, mysiga butiker och trendiga konstgallerier.
Skansen
Skansen toppar sevärdheterna i Stockholm. Ett levande museum där det förflutna möter nutid . Du får en resa bakåt i tiden bland gamla hus och vackra trädgårdar. Du kan äta eller ta en fika och titta på de nordiska djuren.
Gröna lund
Nöjesparken Gröna lund ligger fint vid vattnet på Djurgården och bjuder på sockervadd, chokladhjul och karuseller mm. Har öppet april till september.
ABBA museet
Titta på utställningar med scenkläder och guldskivor, följ med på guidade turer.
Vasamuseet
Vasamuseet handlar om det pampiga regalskeppet från 1600-talet som sjönk utanför hamnen på sin jungfrufärd. Det bärgades ur vattnet 1961.
Båt ut i skärgården
Det finns 30 000 öar och holmar som passar perfekt för salta bad, cykelturer och fikastunder. Det är tre företag som trafikerar skärgården med båt. Här kan du ta dig ut till bl.a. Sandhamn, Dalarö, Saltkråkeön Norrö, Grindö och Utö.

 

 

Resor i Europa